Brand-gåten

ISBN: 978-82-7935-232-7

Brand strekker til som ingen annen. Han seirer over Satans fristelser. I Guds hellige navn avviser han sin døende mor, ofrer sin sønn og tar livet av sin hustru.Det er på tide å gå "Brand" etter i sømmene 100 år etter dikterens død.
Veiledende pris med mva
Salgspris med rabatt
Pris: kr. 398
Rabatt
Forfatter: Trond Jahr Larsen

Henrik Ibsens dramatiske dikt om presten Brand inneholder en rekke gåter, og følgende hovedgåte: Den viljesterke, men kjærlighetsblottede Brand som fra første stund har gått Guds ærend og avvist Satans fristelser mot sitt kall, blir tatt av et skred i dramaets siste linjer. Er skredet å anse som Guds velsignelse eller fordømmelse? Går Brand tapende eller seirende ut av dramaet?

Ingen brenner for Gud som presten Brand. Ingen tukter krumryggede – kollede – jordtrellsmennesker som presten Brand. Ingen hever Guds sverd mot akkordens sataniske ånd som presten Brand.

Mange har lånt begeistret stemme til Brands viljesterke kraftsats: ”Det, som du er, vær fuldt og helt, og ikke stykkevis og delt.” Ikke like mange har lagt merke til Agnes’ innvending: ”Læg slig et mål på hvem du vil, og se om nogen strækker til.”

Brand strekker til som ingen annen. Han seirer over Satans fristelser. I Guds hellige navn avviser han sin døende mor, ofrer sin sønn og tar livet av sin hustru. Hva er helligst, en mor, en sønn og en hustru eller et prestekall? Hva svarer Ibsen? Hva betyr det at han knuser Brand under tonnevis av is?

Det er på tide å gå "Brand" etter i sømmene 100 år etter dikterens død. Det er på tide å legge kortene med billedsiden opp og syne Brands doble identitet. Det er på tide å avsløre "Brand"-gåten.


Trond Jahr Larsen (f. 1941), M.A. i tysk fra USA; studier i idehistorie, historie og koptisk (egyptisk) med professor Herman Ludin Jansen ved Universitetet i Oslo. Jahr Larsen har forelest i humanistiske fag, blant annet i Henrik Ibsens forfatterskap, siden 1991.


Kapittel 1
"De er i et og alt en gåde!"

Kapittel 2
"Et Digt i Digtet gjemt."

Kapittel 3
"Ægypter till Forandring."

Kapittel 4
"Kviste to ikors."

Kapittel 5
"Nej, fanden nappe mig -!"

Kapittel 6
"Denne jord skal du befolke!"

Kapittel 7
"Beskik dit hus og drag herfra!"

Kapittel 8
"Røvet, røvet, - alting røvet."

Kapittel 9
"Dø! Dig har ej verden brug for!"

Etterskrift
"Svar mig, Gud, i dødens slug."


Utgitt i august 2007