En psykiatrisk epidemi. Illusjoner om psykiatriske legemidler

ISBN: 978-82-7935-356-0

Hvis nyere psykiatriske legemidler er så gode som farmasøytisk industri og psykiatere vil ha oss til å tro, hvordan kan det ha seg at psykiske lidelser har eksplodert i samme tidsrom som disse nye legemidlene har vært på markedet?
Veiledende pris med mva
Salgspris med rabatt
Pris: kr. 395
Rabatt
Forfatter: Robert Whitaker

Hvis nyere psykiatriske legemidler er så gode som farmasøytisk industri og psykiatere vil ha oss til å tro, hvordan kan det ha seg at psykiske lidelser har eksplodert i samme tidsrom som disse nye legemidlene har vært på markedet? Med dette spørsmålet som utgangspunkt, tar den prisvinnende vitenskapsjournalisten Robert Whitaker leseren med på en reise gjennom psykiatriens moderne historie, med særlig fokus på forskning som ligger til grunn for dagens omfattende bruk av psykiatriske legemidler. En psykiatrisk epidemi snur opp ned på våre gjengse oppfatninger om psykiatri. Fikser psykiatriske legemidler en «kjemisk ubalanse» i hjernen, eller er det at disse medisinene faktisk skaper slik ubalanse? Forskere undersøkte dette i flere tiår. Svaret som forelå allerede på slutten av 1980-tallet både forbløffer og sjokkerer.

De siste 50 årene har forskere undersøkt langtidsvirkningene til de psykiatriske legemidlene. Fant de at disse legemidlene hjelper brukerne til å fungere bedre? Opplevde de god fysisk helse? Eller fant de at disse legemidlene, av paradoksale grunner, derimot økte sannsynligheten for at brukerne ville bli kronisk syke, få svekket funksjonsevne, og bli mer utsatt for psykiske lidelser?

Dette er den første boka som undersøker resultatene ved langtidsbruk av psykiatriske legemidler. Er langtidsresultatene best for medisinerte eller ikke-medisinerte schizofrenipasienter? Øker bruken av antidepressiva risikoen for at deprimerte vil bli uføre? Går det bedre med bipolare pasienter i dag enn for 40 år siden, eller mye verre? Hvorfor har resultatene fra studiene av langtidsvirkninger – som alle peker i samme retning – vært unndratt offentligheten?

 

 

«En av de mest foruroligende og betydningsfulle journalistisk undersøkende bøker jeg har lest på lenge. Kanskje noensinne.»

John Horgan, Scientific American

 

«Kartlegger omdiskutert [faglig] område som en gripende kriminalroman.»

Time

 

«[Whitakers] argumentasjon er troverdig og bygger konsekvent på evidens… en provoserende, men konsistent fremstilling med et overraskende intellektuelt budskap, som avleveres med en vitalitet som om det var en roman. Whitaker leverer en knusende kritikk, samtidig som han forblir optimistisk i denne oppslukende, skremmende og overbevisende boka.»

New Scientist

 

«… solid og evidensbasert. Skal psykiatrien kunne fremstå som troverdig, må den gå i dialog med de vitenskapelige argumentene som ligger til grunn for denne overbevisende og velskrevne boka.»

David Healey, professor i psykiatri, ved Cardiff University.
Forfatter av blant annet The antidepressant Era og Let them Eat Prozac

 

«Den mest alarmerende boka jeg har lest på mange år. Den er verken polemisk eller ideologisk vinklet. Whitaker bygger sin sak slik en aktor gjør i en straffesak.»

Carl Elliott, MD, PhD, professor ved Center for Bioethics, University of Minnesota.
Forfatter av boka Better than well

 

«Den viktigste boka om psykiatri i vår generasjon.»

Huffington Post

 

«Omfattende og meget leseverdig… vil helt sikkert fremprovosere sinte reaksjoner, spesielt fra dem innenfor
psykiatrien.»

Salon

 

«Ta alt du vet om psykiatri og snu det på hodet. Da forstår du hva Whitaker kom fram til.»

examiner.com (Portland)

 

«Whitaker skjærer rett gjennom forfeilet forskning, grådighet og regelrett løgn for å avdekke at medisinene som har blitt hyllet som kur for psykiske lidelser isteden forverrer disse over tid.»

Daniel Dorman, Assistant Clinical Professor of Psychiatry ved UCLA School of Medicine og forfatter av
Dante´s Cure: A journey Out of Madness

 

«Av og til dukker det opp en bok som avdekker et stort svik. Whitaker har skrevet en slik bok. Samvittighetsfullt skrevet i en overbevisende og udramatisk stil, river denne boka i stykker mytene som er spunnet rundt dages psykiatriske legemidler.»

Nils Bruzelius, tidligere vitenskapsredaktør
for Boston Globe og Washington Post

 

«En knusende kritikk… en dag vil vi se tilbake på måten vi i dag tenker om og behandler psykiske lidelser, og undre oss over om vi alle var helt sprø. En psykiatrisk epidemi burde leses avbåde pasienter og behandlere.»

Shannon Brownlee, Senior Research Fellow ved
New America Foundation og forfatter av boka Overtreated

 


Robert Whitaker er en amerikansk vitenskapsjournalist som har vunnet en rekke priser for artikler innenfor medisin og vitenskap, blant annet George Polk Award for Medical Writing og National Association for Science Writers’ Award for «best magazine article». I 1998 skrev han en artikkelserie om psykiatrisk forskning for Boston Globe som førte til at han ble finalist til The Pulitzer Prize for Public Service.

For boka Anatomy of an Epidemic vant han i 2010Investigative Reporters and Editors bokpris Honoring the best in investigative journalism. Denne norske utgaven er oppdatert med ny forskning.

Whitaker har utgitt flere bøker, blant annet den velrenommerte boka Mad in AmerikaBad Science, Bad Medicine, and Enduring Mistreatment of the Mentally Ill. 


Innhold

Forord av Peter C. Gøtzsche

Forfatterens forord til den norske utgaven 

 

Del en 

Epidemien

En moderne pest        

Anekdoter   

     

Del to

Vitenskapen bak de psykiatriske legemidlene

Epidemiens opphav        

Psykiatriens magiske kuler        

Jakten på kjemisk ubalanse    

    

Del tre 

Resultater

Et Paradoks avdekkes

Benzo-fellen        

En forbigående sykdom blir kronisk        

Bipolarbølgen        

Å forklare en epidemi        

Epidemien sprer seg til barna        

Barna lider  

      

Del fire 

Forklaringen på en vrangforestilling

En ideologis frammarsj        

Historien som ble … og ikke ble fortalt        

Profitten        

 

Del fem 

Løsninger

Plan for en reform        

 

Epilog         

Noter         

 

 


Utgitt 25. november 2014