Sammenbrudd - Hvorfor psykiatri gjør mer skade enn gagn

ISBN: 978-82-7935-382-9

Hvorfor sykeliggjør og medisinerer psykiatrien stadig flere sider av våre liv som tidligere ble betraktet som normale uttrykk for det å være menneske?
Veiledende pris med mva
Salgspris med rabatt
Pris: kr. 345
Rabatt
Forfatter: James Davies

Hvorfor er psykiatrien blitt den raskest voksende medisinske spesialiteten samtidig som den har de dårligste resultatene? Hvorfor skrives det ut psykiatriske medikamenter i større mengder enn nesten noen andre medisiner, til tross for tvilsom effekt? Hvorfor utvider psykiatrien stadig antallet psykiske lidelser uten å bygge på solid vitenskap – fra 106 i 1952 til nesten 400 diagnoser i dag?

Hvorfor sykeliggjør og medisinerer psykiatrien stadig flere sider av våre liv som tidligere ble betraktet som normale uttrykk for det å være menneske? Hvorfor får psykiatrien fremstå som en legitim gren av legevitenskapen når nesten ingen av psykiatriens diagnoser bygger på kjente biologiske årsaker, og dermed bryter med den medisinske sykdomsmodellen? Disse og andre store spørsmål vedrørende psykiatrien behandler James Davies i denne boken.

«Fremstiller et urovekkende bilde av et yrke som synes bergtatt av den farmasøytisk industrien.» Michael Mosley, BBC Focus

«En tankevekkende og overbevisende bok.» Publishers Weekly

«[En] grundig studie.» Financial Times

«Dette er en svært velskrevet bok – intellektuelt solid, og skrevet på en tilgjengelig måte ... Den bør leses av psykisk helsepersonell, politikere og beslutningstakere med ansvar for å forme fremtidens psykiske helsetilbud.» Dr. Neil Thompson, Social Justice Solutions

Magnus Hald, psykiater og klinikksjef for Psykisk helse- og rusklinikken, Universitetssykehuset i Nord-Norge, har skrevet forord til den norske utgaven.

James Davies tar oss med bak scenen og viser hvordan den diagnostiske manualen for psykiske lidelser ble laget.
Var det vitenskap som lå til grunn for nye psykiske diagnoser som ADHD, alvorlig depresjon, Asbergers osv. – eller spilte vitenskapen en underordnet rolle? Hans eksklusive intervjuer med de som skapte de diagnostiske manualene gir sjokkerende svar.

 


JAMES DAVIES er Reader i sosialantropologi og psykoterapi ved University of Roehampton, London, og praktiserende psykoterapeut. Han har doktorgrad i sosial og medisinsk antropologi fra University of Oxford fra 2006.
Davies utga The Importance of Suffering: The Value and Meaning of Emotional Discontent i 2011 (Routledge).

Han skriver for The Times, The New Scientist, The Guardian and Salon. Davies er en mye brukt foreleser, som blant annet har gjesteforelest ved universiteter som Harvard, Yale, Oxford, Brown, London, Columbia, and The New School (New York).


 

Innhold

Forord av Magnus Hald
Forord
Kapittel 1 Psykiatriens tidlige sammenbrudd og fremveksten av DSM
Kapittel 2 Er DSM ren fiksjon?
Kapittel 3 Medikalisering av ubehag
Kapittel 4 Den deprimerende sannheten om lykkepillene
Kapittel 5 Narrepiller og troens helbredende kraft
Kapittel 6 Psykiske merkverdigheter og pillene som forårsaker dem
Kapittel 7 Bio-babbel?
Kapittel 8 Penger og makt som styrer hjerte og hjerne
Kapittel 9 Men de gjør oss rike
Kapittel 10 Når vitenskapen svikter, lykkes reklamen
Kapittel 11 Den psykiatriske myten
Kapittel 12 Psykiatrisk imperialisme
Kapittel 13 Hva må gjøres?
AppendiksAntipsykotika (nevroleptika) – ødelegger det hjernen?
En avsluttende advarsel
Takk
Noter


I salg fra 17. mars 2016