Landet uten egenskaper – et essay om Østerrike

ISBN: 978-82-7935-392-8

Et historisk blikk bak klisjeene viser at dette landet har fremstått i vidt forskjellige tapninger; fra det joviale keiserriket, via brutal klassekamp, til fascisme og nazisme.
Veiledende pris med mva
Salgspris med rabatt
Pris: kr. 239
Rabatt
Forfatter: Pål Veiden

Østerrike  et land midt i Europa. En gang et rike av mange nasjonaliteter, i dag en liten, velstående republikk. Østerrike-bildet er vakker natur og høykultur i byer som Wien og Salzburg. Et historisk blikk bak klisjeene viser at dette landet har fremstått i vidt forskjellige tapninger; fra det joviale keiserriket, via brutal klassekamp, til fascisme og nazisme. Hitler lærte sitt jødehat i Wien, og mang en østerriker jublet da diktatoren tok sitt østerrikske hjemland tilbake i det tyske riket.  


I 1945 var alt glemt. Gamle fiender lot som de var venner, og den nye republikken ble suksess. Glemt var borgerkrig og diktatur, nå gjaldt det store partnerskap av alle gode krefter.  
Så ble Kurt Waldheim valgt til president og levnet begynte. Senere vant høyrepopulistene valg etter valg, uten å få ordentlig fotfeste, ikke før 2017. Kunne landet kombinere dette med en historisk selvransakelse? Og hva med landets rolle i Europa? Landet uten egenskaper har alle muligheter.  

 


Pål Veiden er sosiolog, med doktorgrad om Østerrike. Han er ansatt som førsteamanuensis ved OsloMet.


Innhold
Forord 7
Med og uten egenskaper 11
Lang vandring mot sammenbrudd 23
Staten som få ønsket 41
Politisk kultur og sosialpartnerskap 61
Kreisky Waldheim Haider – en østerriksk trio 93
Avslutning og ny start 131


I salg fra 25. juli 2018